Thee Klasse | Wijs en Zonen
18737
page,page-id-18737,page-template-default,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-7.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Thee Klasse

WAAR KOMT DE TERM ‘ORANGE PEKOE’ VANDAAN?

Pekoe is een verbastering van het Chinese ‘Pek Ho’, dat wit haar betekent. Dit verwijst naar de witte haartjes of dons op de achterkant van de vroeg geplukte jongste en smalste blaadjes. De Chinese Pekoe theeën zijn onderverdeeld in verschillende klassen, al naar gelang de blaadjes (twee, één of geen één) samen met de bijbehorende bladknop worden geplukt. Topkwaliteit Pekoe bestaat alleen uit bladknopjes.

Een algemene misopvatting is dat Orange Pekoe een theesoort is met een sinaasappelsmaak. Het woord ‘orange’ verwijst daar dus niet naar, maar er bestaan wel andere theorieën omtrent de oorsprong van de naam. Een populaire verklaring is, dat het maken heeft met het Nederlandse Koninklijke huis Oranje-Nassau, aangezien de Hollandse zeevaarders een machtige positie bezaten in de theehandel. Een andere verklaring is dat het verwijst naar de Chinese praktijk van het aromatiseren van thee met sinaasappelbloesems. Het is echter veel meer gebruikelijk om gebruik te maken van jasmijnbloemen. De meest waarschijnlijke verklaring is dat het verwijst naar de oranje-gele kleuring van de gedroogde bloemknopjes. Een kleur die erg in het oog springt tussen de rest van de gedroogde blaadjes.

 

 

SORTEREN
De laatste fase in het bewerkingsproces is het sorteren van de gedroogde blaadjes naar het uiterlijk en type. Deze stap is zeer belangrijk omdat de bladgrootte de sterkte, smaak, kleur en geur bij het zetten bepaalt. Hoe groter het blad, des te langer de thee moet trekken. Om de balans van de thee te behouden is het dus van belang dat alle theeblaadjes even groot zijn. Thee kan worden ingedeeld in vier verschillende bladtypen: bladthee, gebroken thee, fannings en dust. Bladthee is de beste kwaliteit thee. Deze blaadjes zijn ongekwetst en houden daarom de aroma’s het beste vast. Gebroken thee is van mindere kwaliteit, omdat de aroma’s in de blaadjes door het breken deels vervlogen kunnen zijn. Daarna komen de fannings (stukjes): dit zijn kleine stukjes thee (1 tot 1.5 mm) en worden uitsluitend voor theebuiltjes gebruikt. Ten slotte blijft dust (stof) over. Dit zijn de allerkleinste stukjes thee, die ook enkel in theebuiltjes worden verwerkt. Fannings en dust zijn zeer geschikt om snel een smaakvolle kop thee te zetten. Deze vier bladtypen kunnen vervolgens weer worden onderscheiden naar verschillende theeklassen, waarbij de code van de klassen iets zeggen over het bladtype. Hieronder volgt een overzicht van de klassen:

 

 

 

BLADTHEE
Schema theeklassen
Bij het plukken van de bladeren geldt: hoe hoger de bladeren in de plant zijn, des te beter is de kwaliteit. De allerbeste kwaliteit wordt verkregen, wanneer alleen de twee bovenste blaadjes en de bladknop wordt geplukt. Deze pluk wordt Flowery Orange Pekoe genoemd, afgekort tot F.O.P. De daaropvolgende kwaliteit is de Orange Pekoe (O.P.), bestaande uit zachte blaadjes die zich net onder de top bevinden. Onder de Orange Pekoe bladeren zijn de Pekoe bladeren gelegen. Helemaal onderdaan worden de Souchong bladeren aangetroffen. Ten slotte bestaat ook de term Pekoe Souchong en deze bladeren zitten tussen de Pekoe en de Souchong in.

 

 

FOP
Flowery Orange Pekoe: de twee bovenste jongste blaadjes van elke loot met een gesloten bladknop. Deze thee bevat een bepaalde hoeveelheid puntjes oftewel de randjes van de bladknop (very end of the bud’s leaves). Deze pluk geeft de allerhoogste kwaliteit thee, omdat de blaadjes fijn en jong zijn, en de puntjes kwaliteit garandeert.

2082-31ind Theecultuur Indonesie

Theeplantage Indonesië: een theeplukster op West-Java, eind 1947.