Inboedel
Wanneer wij haar volgen op haar wandeling door huize Wijs, komen wij heel wat fraaie voorwerpen tegen, waarvan de prijs ons nu doet watertanden. Zo schatte juffrouw Keur een mahoniehouten theestoof met koperen bak op een en zes Franse porseleinen pronkkoppen op vier gulden. Een staand horloge in gladhouten kast werd getaxeerd op f 35 ; een albasten pendule en twee albasten bloemvazen onder glazen stolpen werden op f 150 geschat, terwijl een zakhorloge in gouden kast met kristal en haar bewerkt, waaraan een gouden ketting met dito sleuteltje, op een honderd werd gewaardeerd. De heer Wijs bezat een mahoniehouten standaard voor zijn pijpen die hij placht te vullen met tabak uit een met zilver gemonteerd komfoor. Een paar gouden oorringen met diamanten, een vingerring en een doekspeld schatte de juffrouw een tachtig gulden en een gouden knipbeugel benevens een Frans gouden dameshorloge op twaalf gulden. Een gecouleurd roomstel deed dienst bij een kopje koffie, waarbij fijne ronde wafeltjes werden gepresenteerd uit een zilveren oblie- en beschuittrommel, grote keur, wegende honderd en drie lood. Een pracht exemplaar voor f 92,70 genoteerd. Likeur werd geschonken uit een kristallen likeurstel.
Doen we een greep uit de linnenkast dan tellen we 373 servetten, 184 slopen, 112 handdoeken, 103 bed- en 31 tafellakens. De vrouw des huizes was in het bezit van 36 halsdoeken en 36 paar katoenen kousen, een houten pellerine, 4 kanten mutsjes, 60 linnen zakdoeken, 3 boezelaars en 8 japonnen. Aan hemden en broeken geen gebrek! Betje Keur noteerde er 38 en met 3 mantels. 30 rokken en 6 jakjes sloot ze de voornaamste stukken van deze damesgarderobe af.
Ook meneer had er warmpjes bijgezeten : 22 borstrokken, 10 onderbroeken, 6 flanellen hemden. 36 halsdoeken, twee jassen en maar liefst 20 mutsen. Kousen had hij niet veel, slechts zes paar en zijn hoofd werd gesierd door een ronde en een driekanten hoed. Behalve tafels en stoelen, bedden en kasten, glas-, porselein- en aardewerk, tapijten en gordijnen, noteerde juffrouw Keur voor een mangel die op zolder stond met vier rollen en vier doeken tien gulden en het dubbele bedrag voor 50 kleerstokken. Een koelfles, zes karaffen, vier stuks theegoed, een nachtlamp, een optica met prenten en een kienspel, dit alles tezamen taxeerde zij op f 8,-. Twee zilveren mergtrekkers werden op f 6,50 geschat en een zelfde aantal gemakbekkens en een paar kamerpotten op f 6,-. Lijf- en linnengoed was opgeborgen in chiffonnières en kabinetten die elk op nog geen f 25,- werden getaxeerd. Muziek werd gespeeld op een mahoniehouten piano. Juffrouw Keur noteerde het instrument voor niet meer dan tachtig gulden. De inventaris van keuken en kelder waaronder een koperen vijzel, een theestoof, een koperen waterspuit en een geschilderde trap, drie stoven, haakwerk en een muurlantaren stond te boek voor f 32,-.
De waarde van de Nederlandse effecten werd geschat op 106.000 gulden, de buitenlandse fondsen niet meegerekend. Er waren aandelen in ‘diverse plantagien in de Colonie Suriname, obligatien in eene Negotie ten behoeve van planters in de Colonie Essequebo en Demerary’. Verder kansbiljetten. Russische en Amerikaanse fondsen en certificaten in Napolitaanse lires. Het totaal deelbaar gestelde kapitaal vertegenwoordigde een waarde van maar liefst f 180.000. Aangezien alle ontvangsten en uitgaven gewoonlijk over de kassa van het kantoor liepen, was slechts in de boedel bij het overlijden van Jan Cornelis Wijs in contanten een bedrag voorhanden van twaalf gulden …. Nadat alles was opgeschreven verklaarde de schatster niets te hebben verzwegen, achtergehouden of weggevoerd een ook niet geweten of gezien te hebben dat er iets zou zijn verzwegen of ontvreemd.